Marte


Marte (planetă) este al patrulea corp ceresc al sistemului solar. Numele acestei planete vine de la zeul roman al războiului. Uneori mai este numită şi „Planeta Roşie” datorită înfăţişării sale văzută de pe Pământ.Culoarea roşiatică se datorează oxidului de fier prezent pe suprafaţa planetei .

Marte este o planetă terestră cu o atmosferă subţire , printre caracteristicile suprafeţei se numără şi craterele de impact ce amintesc de Lună , dar şi vulcani, văii, deşerturi şi calote glaciare polare ce amintesc de Pământ.Pe Marte se gaseşte cel mai înalt munte cunoscut al Sistemului Solar Olympus Mons(26.000 m alt.) şi cel mai mare canion Valles Marineris.În anul 2008 , în trei articole publicate în revista Nature s-au adus dovezi despre un crater de impact , uriaş lung de 10.600 km şi lat de 8.500 de km care este de apoximativ patru ori mai mare decât craterul Bazinul Polul Sud-Aitken de pe Lună. Până la misiunea Mariner 4 din 1965 se bănuia că există apă lichidă pe suprafaţa planetei . Aceste bănuieli se bazau pe variaţiile suprafeţelor luminate şi a celor întunecate , în special al celor din zonele polare ale planetei , ce păreau a fi continente şi mări , iar dungile negre erau interpretate ca fiind râuri . Odată cu această misiune s-a dovetit că aceste caracteristici erau doar iluzii optice , cu toate acestea Marte ar putea avea condiţii de viaţă pentru microorganisme şi apă în stare solidă descoperită de misiunea Phoenix Mars Lander pe 31 iulie 2008 .Marte are doi sateliţi mici şi diformi(Phobos şi Deimos) care ar putea fi doar asteroizi capturaţi de gravitaţia planetei.Marte poate fi văzut cu ohiul liber de pe Pământ.Magnitudinea aparentă atinge -2,9 , luminozitate depăşită doar de Soare, Venus, Lună , iar Jupiterul va apărea uneori mai luminos ochiului liber .

Caracteristici fizice Înfăţişarea roşiatică a planetei se datorează oxidului de fier de la suprafaţă. Raza planetei Marte reprezintă jumătate din cea a Terrei, iar masa sa, doar o zecime; este mai puţin densă, dar aria suprafeţei sale este doar cu puţin mai mică ca aria suprafeţei uscate a Pământului. Marte se considera că are vârsta de 4,5 miliarde de ani, vârstă derivată din masuratori izotopice pe meteoriţi şi implicit extinsă la planetele de tip terestru (Mercur, Venus, Terra si Marte). Ziua marţiană durează cu o jumătate de oră mai mult decât ziua terestră şi este uneori numită sol iar anul marţian durează aproape cât doi echivalenţi pământeşti. Sateliţii lui Marte sunt în număr de doi, numiţi după câinii zeului Marte (Phobos şi Deimos). Aceştia sunt nişte corpuri mici, întunecate şi puternic marcate de cratere, la origine putând fi nişte asteroizi captaţi de gravitaţia Planetei Roşii. Satelitul Phobos, datorită perioadei sale de revoluţie siderală mult mai mică decât perioada de rotaţie siderală a planetei, are mişcare aparentă de la vest spre est şi răsare şi apune de câte 2 ori într-o zi marţiană.

Atmosfera Marte si-a pierdut magnetosfera acum 4 miliarde de ani, vantul solar interactionand direct cu ionosfera martiana, tinand atmosfera mai rarefiata decat ar fi in mod normal din cauza eliminarii atomilor din atmosfera superioara. Atmosfera marţiană este relativ rarefiată; presiunea atmosferică la suprafaţă are o valoare de doar 0.7-0.9 kPa, în comparaţie cu cea a Pământului, de 101.3 kPa. Atmosfera ajunge până la 11 km, pe când, cea a Terrei la doar 6 km. Compoziţia atmosferei: 95% dioxid de carbon, 3% nitrogen, 1,6% argon, conţinând urme de oxigen şi apă. Atmosfera este prăfoasă, oferind cerului marţian o culoare maroniu-roşcată. Existenţa metanului indică faptul că pe planetă a existat, sau există, o sursă de gaz. Activitatea vulcanică, impacturile cu posibile corpuri cereşti, şi existenţa vieţii sub forma unor microorganisme, ca metanogenele, reprezintă posibile surse. În lunile de iarnă, când polii sunt permanent în umbră, suprafaţa îngheaţă aşa tare încât 25-30% din întreaga atmosferă se condensează în bucăţi groase de gheaţă din CO2.

Clima Marte are anotimpuri ce se aseamănă celor de pe Pământ. Totuşi, ele sunt de două ori mai lungi, iar distanţa mai mare faţă de Soare face ca anul marţian să fie de aproape două ori mai mare ca al planetei noastre. Temperaturile variază între –140 °C (−220 °F) şi 20 °C (68 °F). De asemenea, Marte are cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar. Acestea pot varia între furtuni pe areale mici şi furtuni ce acoperă întreaga planetă. Ele tind să apară când Marte e in poziţia cea mai apropiată de Soare, şi creşte temperatura la sol.

Geologie La suprafaţă, Marte este alcătuită în mare parte din bazalt, cercetătorii bazându-se pe compoziţia meteoriţilor marţieni ajunşi pe Pământ şi pe observaţii din spaţiu. Mare parte din planetă este acoperită de un praf mai fin ca pudra de talc. Examinarea suprafeṭei lui Marte a dezvăluit că părţi din crusta planetei au fost magnetizate, una dintre teorii susţinând că în trecut pe Marte existau plăci tectonice în mişcare. Sunt probe concludente care arată că a existat apă lichidă, deoarece s-au descoperit diferite minerale care se formează de obicei numai în prezenţa apei.

Geografia (Areografie) Primii oameni care au cartografiat planeta au fost şi primii “areografi”. În 1840, după 10 ani de studiu, Mädler desena prima hartă a planetei. Ecuatorul este definit de rotaţia corpului, dar locaţia Primului Meridian a fost specificată, ca şi în cazul Terrei, alegându-se un punct arbitrar. Un crater mic, mai târziu numit Airy-0, localizat în Sinus Meridiani reprezintă punctul prin care trece meridianul de 0.0° longitudine. Suprafaţa planetei, aşa cum se poate vedea de pe Pământ, apare sub două tipuri de areale: câmpii plane acoperite cu praf şi nisip bogat în oxid de fier roşiatic, considerate “continente”, şi li s-au dat nume ca Arabia Terra sau Amazonis Planitia; şi locuri mai întunecate, considerate “mări”, de aici denumiri ca Mare Erythraeum, Mare Sirenum şi Aurorae Sinus. Scutul vulcanic, Olympus Mons (Muntele Olimpus), este cel mai înalt munte cunoscut din sistemul solar. Acest munte are 25 km înălţime şi o bază de 600 km în diametru. În aceeaşi regiune cu el se află alţi trei vulcani, numiţi Arsia Mons (17 km inaltime), Pavonis Mons (14 km inaltime) şi Ascraeus Mons (18 km inaltime), şi cel mai mare canion, Valles Marineris, lung de 4000 km şi adânc de 7 km. Pe Marte sunt şi numeroase cratere de impact. Cel mai mare crater de pe Marte este Hellas Planitia. Are 2000 km in diametru si 6 km adancime, acoperit cu nisip de un roşu aprins.
Sateliţi naturali Marte are doi sateliţi naturali, Phobos şi Deimos, ce orbitează foarte aproape de planetă şi se crede că ar fi asteroizi capturaţi. Ambii au fost descoperiţi în 1877 de Asaph Hall şi au fost botezaţi după personajele Phobos (panică-frică) şi Deimos (teroare-spaimă) care, în mitologia greacă, îl însoţesc pe tatăl lor, Ares, zeul războiului, în bătălie. La romani, Ares se identifică cu zeul Marte.De pe Marte, mişcările sateliţilor Phobos şi Deimos apar diferite în comparaţie cu mişcarea Lunii. Phobos răsare în vest, apune în est şi răsare iar după 11 ore, în timp ce Deimos răsare în est dar foarte lent.
Orbita Marte e mai excentric decât celelalte planete din sistemul solar, iar distanţa medie până la Soare este de 230 milioane km. Perioada de rotaţie este de 687 zile pământeşti, dar o zi pe Marte e doar cu puţin mai mare ca cea de pe Pământ, 24 ore, 39 minute şi 35 secunde. Odata la 780 zile se produce opozitia planetei. Atunci se afla cel mai aproape de Pamant. Distanta minima dintre Marte si Terra se situeaza intre 55 si 90 milioane km. Următoarea dată când Marte va fi în opoziţie, va fi pe 29 ianuarie 2010. Pe 27 august 2003 a atins cea mai mică distanţă faţă de planeta noastră din ultimii 60.000 de ani: 55.758.006 km. Analize detaliate ale sistemului solar prevăd o apropiere şi mai mare în 2287.

Măsurarea timpului pe Marte sau zi marţiană, este durata echivalentă a unei rotaţii în jurul axei proprii a planetei Marte. Valoarea ei este în jur de 24 ore 39 minute si 35 secunde. Există dovezi că planeta a fost cândva mult mai accesibilă vieţii decât este astăzi, dar dacă au existat vreodată organisme vii pe Marte rămâne încă o întrebare deschisă. Misiunea Viking de la mijlocul anilor ’70 ce a avut ca scop detectarea de microorganisme în solul marţian, a adus unele rezultate pozitive, mai tarziu combătute de mulţi cercetători. În laboratorul Lyndon B. Johnson Space Center din Houston, Texas s-au găsit componente organice în asteroidul ALH84001, care se crede că ar proveni de pe Marte.

Pamantul

Fişier:Rotating earth (large).gif
Pământul (numit şi Terra sau Planeta Albastră) este a treia planetă ca distanţă faţă de Soare în sistemul nostru solar, şi a cincea ca mărime. Când desemnează planeta, cuvântul se scrie cu majusculă. Pământul face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi). Este cea mai mare planetă telurică din sistemul solar, şi singura din Univers cunoscută ca adăpostind viaţă (controversele legate de existenţa vieţii extraterestre continuă să existe)."Telurice" se numesc toate planetele care, la fel ca şi Pământul, sunt stâncoase şi conţin silicaţi şi fier. În sistemul solar sunt telurice: Mercur,Pământul,Marte, precum şi planeta pitică Ceres. Recent s-au descoperit însă şi planete telurice extrasolare. Pământul s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde (4,57×109) de ani, iar singurul satelit natural Luna, numită şi Selena, a început să-l orbiteze puţin timp după aceea, cu 4,533 miliarde (4,533×109) de ani în urmă. Suprafaţa Pământului este acoperită în proporţie de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid şi "uscat". Zona acoperită de apă este împărţită în oceane, iar uscatul se subîmparte în continente.

De la formarea sa Pământul a trecut prin numeroase procese geologice şi biologice majore, astfel încât toate urmele condiţiilor sale iniţiale au fost şterse. Suprafaţa exterioară a Pământului este împărţită în mai multe plăci tectonice, care de-a lungul timpului se deplasează unele faţă de celelalte. Miezul planetei este activ (fierbinte şi lichid), fiind format din mantaua topită şi miezul metalic, generator al câmpului magnetic. Condiţiile atmosferice şi de la suprafaţă, care au permis apariţia vieţii pe Pământ, au fost la rândul lor influenţate în mod decisiv de către diversele forme de viaţă. Acestea se află într-o balanţă ecologică fragilă, în permanentă schimbare.Între Pământ şi restul Universului există o permanentă interacţiune. Astfel, Luna este cauza mareelor. În afară de asta, ea a infuenţat continuu viteza mişcării de rotaţie a Pământului. Toate corpurile din jurul globului terestru sunt atrase spre Pământ; forţa de atracţie se numeşte gravitaţie, iar acceleraţia cu care aceste corpuri cad în câmpul gravitaţional se numeşte acceleraţie gravitaţională (notată cu "g" = 9,81 m/s2). Se crede că motivul apariţiei oceanelor a fost o "ploaie" de comete din perioada timpurie a Pământului. Impacturile ulterioare cu asteroizi au modificat şi ele mediul înconjurător într-o manieră decisivă. Schimbările de orbită ale planetei pot fi considerate răspunzătoare pentru glaciaţiunile produse de-a lungul istoriei, care au acoperit suprafaţă terestră cu un strat de gheaţă. Pământul nu are alţi sateliţi naturali în afară de Lună; corpul ceresc Cruithne a fost calificat în mod greşit drept satelit al Pământului, fiind în realitate un asteroid. Cruithne a fost descoperit în 1986; el urmează o orbită eliptică in jurul Soarelui, asemănătoare cu orbita Pământului, şi care nu se apropie prea mult de ea. De pe Pământ orbita lui se vede în formă de potcoavă.

Caracteristici fizice

.Văzut din spaţiul extraterestru, o mare parte din Pământ prezintă culorile albastru închis şi alb - datorită oceanelor şi a norilor din atmosferă. Albedo-ul său este de 36,7%, fiind depăşit, dintre planetele din interiorul centurii de asteroizi a Sistemului Solar, doar de cel al lui Venus. Este de asemenea şi cea mai mare şi densă dintre aceste planete


Harta Fizică a Pământului

Magnetosfera şi Centurile Van Allen

Zona cuprinsă de câmpul magnetic al Pământului se numeşte magnetosferă. Ea absoarbe particulele încărcate cu energie provenite din Soare şi le fixează în 2 centuri numite după descoperitorul lor, James van Allen). Centurile Allen înconjoară Pământul deasupra ecuatorului. Magnetosfera se întinde ca o coadă lungă în partea dreaptă a Pământului. Din când în când, ea se întoarce înapoi spre Pământ şi se răsuceşte în jurul planetei, provocând dereglări ale câmpului magnetic.

Câmpul magnetic terestru e format dintr-o forţă magnetică care se află în nucleul lichid exterior. Liniile câmpului magnetic ies din Pământ la polul sud magnetic, localizat lângă strâmtoarea McMurdo din Antarctica, şi reintră la polul nord magnetic de lângă insula Prince of Wales din Arctica canadiană.

Polii magnetici sunt situaţi în apropierea celor geografici (fără să se suprapună cu aceştia), iar poziţia lor se modifică în timp. În prezent, polul nord magnetic se deplasează spre vest cu o viteză de 0,2 ° pe an. La fiecare aproximativ jumătate de milion de ani câmpul magnetic al Pământului se inversează. Procesul de inversare propriu-zis poate dura 1.000-1.500 ani, timp în care câmpul magnetic slăbeşte, iar polii se deplasează spre poziţiile inversate, revenind şi la intensitatea lor magnetică anterioară.

Venus


Venus este a doua planetă ca distanţă faţă de Soare în sistemul nostru solar Situată la 108 milioane km de Soare, Venus îşi parcurge orbita în 225 de zile. Rotaţia în jurul propriei sale axe este foarte lentă, dureaza 243 de zile şi are loc de la est la vest, în sens invers faţă de rotaţia celorlalte planete. Cu un diametru de 12100 km Venus este a doua planetă (pornind de la Soare) din sistemul solar, orbita sa fiind cuprinsă între cea a planetelor Mercur şi Pământ. Venus este cu foarte puţin mai mică decât Pământul, dar atmosfera sa este foarte diferită: în principal, aceasta este compusă din 96% gaz carbonic şi 3,5% azot. Ea este înconjurată de un văl gros de nori repartizaţi în trei straturi situate la o altitudine între 50 şi 70 km. Unii dintre aceştia provoacă ploi de acid sulfuric, o substanţă chimică foarte periculoasă. Pe Venus temperatura este foarte ridicată. De fapt, gazul carbonic acumulat în atmosferă acţionează sub efectul razelor Soarelui ca geamurile unei sere: temperatura la sol ajunge până 4600C. Suprafaţa planetei Venus este plină de platouri vulcanice. Se pare că mulţi vulcani sunt încă activi. La fel ca şi Mercur, Venus nu are sateliţi.

Date generale
Descoperire Cunoscută din antichitate
Nr. sateliţi 0
Caracteristicile orbitei
Semiaxa mare 108,208930 Gm
0,723332 u.a
Distanţa la periheliu 107,476259 Gm
0,71843270 u.a.
Distanţa la afeliu 108,942109 Gm
0,72823128 u.a.
Excentricitatea 0,0068
Argumentul periheliului 54,85229°
Perioada siderală 224,70069 zile
Perioada sinodică 583,92 zile
Viteza medie pe orbită 35,02 km/s
Înclinarea faţă de ecliptică 3,39471°
Înclinarea faţă de ecuatorul Soarelui 3,86°
Longitudinea nodului ascendent 76,67069°
Date fizice
Raza medie 6051,8 ± 1,0 km[1]
Turtirea < id="_ref-Seidelmann2007_0-1" class="reference">[1]
Aria suprafeţei 4,60×108 km²
Volumul 9,38×1011 km³
Masa 4,8685×1024 kg
Acceleraţia gravitaţională la suprafaţă 8,87 m/s²
Viteza de eliberare 10,46 km/s
Perioada rotaţiei siderale 243,0185 zile (retrograd)
Înclinarea ecuatorului pe orbită 177,36°
Ascensia dreaptă a polului nord 272,76°[2]
Declinaţia polului nord 67,16°
Albedo 0,65
Temperatura la suprafaţă 735 K[3][4]
Presiunea atmosferei 9,3 MPa
Date despre atmosferă
Bioxid de carbon (CO2) ~96,5%
Azot (N2) ~3.5%
Dioxid de sulf (SO2) 0,015%
Argon (Ar) 0,007%
Apă (H2O, vapori) 0,002%
Monoxid de carbon (CO) 0,0017%
Heliu (He) 0,0012%
Neon (Ne) 0,0007%
O=C=S urme
Acid clorhidric (HCl) urme
Acid fluorhidric (HF) urme

Mercur


Mercur este planeta cea mai apropiată de soare, orbitându-l o dată la fiecare 88 zile. Luminozitatea sa variază între -2,0 şi 5,5 în magnitudinea aparenta, dar nu este uşor de văzut fiindcă cea mai mare elongaţie faţă de Soare este de doar 28,3°, însemnând că se poate vedea doar imediat după apusul Soarelui. Planeta rămâne încă într-o relativă obscuritate fiindcă, în comparaţie cu celelalte planete, puţine lucruri se ştiu despre ea: singura navă spaţială care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10 (1974-1975), care a cartografiat doar 40%-45% din suprafaţa planetei. Fizic, planeta Mercur este similară în aparenţă cu Luna fiindcă este brazdată de cratere. Ea nu are sateliţi naturali şi nici atmosfera reală. Planeta are un nucleu mare de fier care generează un câmp magnetic de 100 de ori mai slab decât cel al pamantului. Temperatura la suprafaţa planetei Mercur variază de la aproximativ 90 K până la 700 K, punctul subsolar fiind cel mai fierbinte şi fundul craterelor de lângă poli fiind punctele cele mai reci.Observaţii înregistrate ale planetei Mercur datează din vremea sumerienilor, în al treilea mileniu înaintea erei noastre. Romanii au numit planeta dupa zeul mesager Mercur (în Grecia Hermes, în Babilonia Nabu), probabil datorită mişcării aparent rapide pe cerul crepuscular. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizată a capului zeului având o pălărie cu aripi, pe un caduceu , un antic simbol astrologic.

Descoperire Cunoscută din antichitate
Nr. sateliţi 0
Caracteristicile orbitei
Semiaxa mare 57.909.176 km
0,38709893 u.a.
Distanţa la periheliu 46.001.210 km
0,30749951 u.a.
Distanţa la afeliu 69.816.927 km
0,46669733 u.a.
Excentricitatea 0,20530294
Argumentul periheliului 29,124279 °
Perioada siderală 87,969098 zile
0,240846264 ani
Perioada sinodică 115,88 zile
Viteza medie pe orbită 47,87 km/s
Viteza maximă pe orbită 58,98 km/s
Viteza minimă pe orbită 38,86 km/s
Înclinarea faţă de ecliptică 7,005015884°
Înclinarea faţă de ecuatorul Soarelui 3,38°
Longitudinea nodului ascendent 48,330541 °
Date fizice
Raza medie 2439,7±1 km
Turtirea <0,0006
Aria suprafeţei 74,8 mil. km²
Volumul 60,83 mrd. km³
Masa 3,3022×1023 kg
Acceleraţia gravitaţională la suprafaţă 3,701 m/s²
Perioada rotaţiei siderale 58,6462 zile
Înclinarea ecuatorului pe orbită 0.01°
Ascensia dreaptă a polului nord 281.01°
(18 h 44 min 2 s) 1
Declinaţia polului nord 61.45°
Albedo 0.10-0.12
Temperatura la suprafaţă 90 – 700 K
Presiunea atmosferei 2×10-7 Pa
Date despre atmosferă
Potasiu 31,7%
Sodiu 24,9%
Oxigen atomic 9,5%
Argon 7,0%
Heliu 5,9%
Oxigen Molecular 5,6%
Azot 5,2%
Dioxid de carbon 3,6%
Apă 3,4%
Hidrogen 3,2%

Soarele


Soarle este o stea e marime mijlocie, cea mai apropiata de terra (150 mil. de Km, pe care lumina sa ii parcurga in 8 min si 20 secunde),care sa nascut in urma cu aproximativ 4,5 - 6 miliarde de ani din materie cosmica. Are forma unei sfere alcatuita din gaze incadescente, ce insumeaza 99.9% din masa Sistemului Solar cu o suprafata de 11.900 ori mai mare decat a pamantului . initial a fost mult mai mare, mai fierbinte si mai luminos, treptat a pierdut din masa sa prin eruptiile sub forma unor mase uriaşe de gaze incandescente care ating înălţimi de sute de mii de kilometri.
Soarele este alcatuit din doua parti principale:

  • interiorul
  • atmosfera solara
Interiorul este format dintr-un nucleu, in compozitia carui intra hidrogenul, heliu si elementele grele. Reprezinta sediul unor reactii termonucleare puternice care fac ca temperatura sa ajunga la peste 15 mil. K, in urma lor degajandu-se mari cantitati de energie sub forma radiatiior electromagnetice. mai exista zona radiativa si zona convectiva, care asigura trecera catre atmosfera, numita, in acest caz, fotosfera, in care curentii convectivi transmit energia din interior spre exterior.
Atmosfera solara este alcatuita din trei straturi concentrice:
  • Fotosfera cu o grosime de 300-400 Km si reprezinta suprafata vizibila luminoasa, prin care se transmite in spatiu toata energia soarelui cere determina o variatie intermitenta a luminozitatii. Situatiile de crestere sunt datorate aparitiei faculelor, iar cele de descrestere, petelor solare
  • Cromosfera , cu o grosime de la 8.000-10.000 pana la 12.000-15.000 Km este vizibila doar in timpul eclipselor totale de soare avand forma unei benzi de culoare rosiein jurul discului solar. Este alcatuita din Hidrogen, de aceea se mai numeste si atmosfera de hidrogen a Soarelui.
  • Coroana Solara reprezinta ultimul strat spre exterior, cu grosimea cea mai mare (1 milion de Km) si se poate vedea doar in timpul eclipselor totale de soare avand forma unui halo de lumina alba. acest ultim strat al atmosferei solare emit radiatii electromagnetice in domeniul Roentgen, optic si radio dar si un flux de radiatii cropusculare, asa numitul vant solar.

Universul si Sistemul Solar


Universul este format din aproximativ un miliard de roiuri de galaxii din cre face parte si Galaxia noastra (Calea Lactee), care reprezinta un sistem cosmic acatuit de peste 150 miliarde stele, inclusiv Soarele. inca din antichitate, cand i s-a dat denumirea , datorita formei unei mari fasii albe, in jurul caruia se concentreaza stelele, sa incercatdescifrarea misterelorlegate de origine si structura acesteia.Mult mai tarziu, dupa secolul al XVII-lea, ea a fost separata ca un sistem cosmic, incepand sa se efectueze masuratori. sistemul solar inclus in Calea Lactee este alcatuit din Soare( o stea de marime miljocie) si corpuricosmice care graviteaza in jurul lui:noua planete (dupa ultimele cercetari la N.A.S.A. si in Rusia ar mai exista si a zece chiar si a unsprezecea), 50-100mii de asteroizi , numerosimeteoriti si comete. Cele noua planete ale sistemului Solar,in ordinea cresterii fata de soare, sunt:Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn(sunt cunoscut inca din antichitate), Uranus(1781), Neptun(1846), si Pluto(1930).
Sistemul are forma unui disc, Soarele ocupand pozitia centrala, iar planetele, situate la distante diferite si satelitii acestora efectuand miscari de revolutie in jurul astrului si respectiv, al planetelor, ca urmare a legii atractiei universale a lui Isac Newton.
Planetele sunt corpuri ceresti ce apartin unei stele in jurul caruia descriu orbite, in majoritatea eleptice , nu au lumina proprie, o primesc de la steaua respectiva si au capacitatea de a o rfelecta o anumita parte din aceasta. Este si cazul planetei Terra, care pe orbita descrisa se afla in pozitii diferite fata de Soare, dar si fata de Luna, singurul satelit natural al Pamantului.
Majoritatea planetelor au invelis gazos-atmosfera- destul de asemanator cu al Terei in ceea ce priveste structura si compzitia in deosebi Marte si Jupiter. Si in afara sistemului nostru solar, conform ultimelor descoperiri ale astronomilor americani de la institutul de tehnologie din California-Pasadena, exista o planeta de tipul ''Jupiter cald'', care graviteaza in jurul unui astru similar Soarelui nostru, cu o atmosfera extrem de neospitaliera, unde pe inaltimi sa observat zapada descoperire senzationala realizata cu ajutorul telescopului spatial Hubble (din declaratile cercetatorului David Chabonneanu, 2001)

Climatologie

Climatologia este stiinta care sa desprins din meteorologie si are ca obiect de studiu clima sau climatulunui anumit spatiu geografic la nivel global sau regional
Majoritatea cercetatorilor definesc notiunea de clima ca fiind regimul plurianualal elementelor meteorologice,generat de actiuneaunor factori diferiti: radiativi,dinamici,fizico-gografici, antropici.
Denumirea provine de la cuvantul de origine greaca klima care inseamna inclinare.
Climatologia foloseste in realizarea oricarui studiu de sinteza o baza de dtae sau un fondde date meteorologice pe termen lung , in care ssunt cuantificate observatile asupra variabilelor meteorologice(temperatura, precipitatii, umiditate, presiune, vant etc.)de la toate statile reprezentative ale unui anumit teritoriu geografic, incepand cu anul de infiintare a fiecarei statii meteorologice.
Dupa problematica abordata, climatologia se imparte in mai multe ramuri dintre care trei principale climatologia generala , climatologia regionala si climatologia aplicata .
1 Climatologia generala are ca obiect de studiu actiunea fctorlor climatogeni, care duc la aparifia diferitelor tipuri de clima, variabilitate temporala, distributia geografica si caracteristicile lor, cuprinde mai multe sub ramuri :

  • climatologia teoretica ,
  • climatologia bilantului radio-activ,
  • climatologia dinamica,
  • topoclimatologia,
  • microclimatologia,
  • paleoclimatologia;
2 Climatologia recionala se ocupa cu descriera particularitatilor climaticedin diferte regiuni ale globului.
3 Climatologia aplicata studiaza influenta conditilor climatice asupra activitatii umane
utilizarea potentialului climatic in diferte domenii cele mai importante sub ramuri ale climatologiei aplicare sunt:
  • climatologia agricola;
  • climatologia silviaca sau forestiera;
  • cimatologia urbana;
  • patologia climatica;
  • climatopatologia;
  • climatoterapia;
  • climatologia balneara;
  • climato terapia sociala;
  • camere de tratament climatic;
Istoricul climatologiei in Romania
Dezvoltarea climatologiei in tara noastraeste legata de primele observatii cu caracterempiric si intamplator, asupraunor evenimente meteorologice cu efecte negativein special asupra agriculturii. Primele informatii referitoare la vreme au aparut in secolul al xv-leain diferite cronici(Letopisetul Tarii Moldovei)unde erau notate fenomene atmosferice deosebite care produceau calamnitati. Dimitrie Cantemir in lucrarea sa Descriptio Moldavie (1716)desi partea de climatologie nu este foarte mare prezinta totusi informatiicorecte legate de diferentierile dintre climamontana si cea de campie.
Dupa infiintarea primelor statii meteorologice ( cea mai veche la Iasi, in 1770-1772)si posturi pluviometrice in regiunile agricole sau dea lungul Dunarii, pentru navigatie se poate vorbide dezvoltarea cercetarii climatologice pe baze stiintifice. In dezvoltarea climatologiei romanesti un rol incontestabil l-a avut Stefan Hepties carte inca de la ifiintarea I.M.C a conturat primele directii de cercetare.

Biogeografie

Biogeografia este stiinta care se ocupa cu studiul lumii vii, componenta a mediului inconjurator,

Oceanografia

Oceanografia ste stiinta care se ocupa cu studiul mediului marin.
Privit sub acest unghi, Ocenografia inglobeaza atat fenomenele fizice si chimice cat si formela de viata care se dezvolta aici.
Oceanografia se imparte in 2 ramuri mai importante:

  1. Oceanografia fizica - se ocupa cu studiul proprietatilor fizice si chimice ale mediului marin, cu dinamica apelor, cu schimbul de energie dintre ocean si atmosfera si miscarea apelor marine.
  1. oceanografia biologica - studiaza formele variate de viata, organisme marine in mediul lor de viata, cresterea, dezvoltarea,reproducerea, conditiile de poluare a marilor si fundului oceanic.
Principalele elemente a mediului marin sunt : relieful, apa, clima, vietuitoarele si activitatea umana. in cazul mediului marin suportul elementelor de mediu este apa, iar combinarea celorlalti factori imbraca alte forme
In cadrul marilor si oceanelor apa reprezinta mediul principal de dezvoltare a celorlelte elemente.

Orizonturile profilului de sol

Prin orizont de sol se intelege un strat aproximativ paralel cu suprafata terenului, care are o serie de insusiri caracteristice diferite de ale stratului de deasupra lui sau de dedesubt.
Pentru a studia orizonturile unui profil de sol intr-o parcela de teren, se sapa o groapa sub forma de paralelipiped cu peretii fasonati, cu fata dreapta pe verticala. Pe una din laturile gropii se fasoneaza trepte, pentru urcare si coborare (in vorbire curenta aceasta groapa poarta denumirea de profil de sol.
Principalele orizonturi ale solurilor din Romania sunt:
-Orizontul A - orizontul de la suprafata, bogat in humus, de culoare neagra, stratul care se prelucreaza prin aratura.
- Orizontul B – este un orizont de alterare sau un orizont de iluviere;
- Orizontul E – este un orizont de iluviere (spalare a particulelor fine de argila, humus sau oxizi de Fe, Al).
- Orizontul C – roca parentala, alcatuita din roci neconsolidate (loess, nisip, argila)
- Orizontul R – roca parentala, alcatuita din roca compacta (granit, onglomerate, etc).