Soarele


Soarle este o stea e marime mijlocie, cea mai apropiata de terra (150 mil. de Km, pe care lumina sa ii parcurga in 8 min si 20 secunde),care sa nascut in urma cu aproximativ 4,5 - 6 miliarde de ani din materie cosmica. Are forma unei sfere alcatuita din gaze incadescente, ce insumeaza 99.9% din masa Sistemului Solar cu o suprafata de 11.900 ori mai mare decat a pamantului . initial a fost mult mai mare, mai fierbinte si mai luminos, treptat a pierdut din masa sa prin eruptiile sub forma unor mase uriaşe de gaze incandescente care ating înălţimi de sute de mii de kilometri.
Soarele este alcatuit din doua parti principale:

  • interiorul
  • atmosfera solara
Interiorul este format dintr-un nucleu, in compozitia carui intra hidrogenul, heliu si elementele grele. Reprezinta sediul unor reactii termonucleare puternice care fac ca temperatura sa ajunga la peste 15 mil. K, in urma lor degajandu-se mari cantitati de energie sub forma radiatiior electromagnetice. mai exista zona radiativa si zona convectiva, care asigura trecera catre atmosfera, numita, in acest caz, fotosfera, in care curentii convectivi transmit energia din interior spre exterior.
Atmosfera solara este alcatuita din trei straturi concentrice:
  • Fotosfera cu o grosime de 300-400 Km si reprezinta suprafata vizibila luminoasa, prin care se transmite in spatiu toata energia soarelui cere determina o variatie intermitenta a luminozitatii. Situatiile de crestere sunt datorate aparitiei faculelor, iar cele de descrestere, petelor solare
  • Cromosfera , cu o grosime de la 8.000-10.000 pana la 12.000-15.000 Km este vizibila doar in timpul eclipselor totale de soare avand forma unei benzi de culoare rosiein jurul discului solar. Este alcatuita din Hidrogen, de aceea se mai numeste si atmosfera de hidrogen a Soarelui.
  • Coroana Solara reprezinta ultimul strat spre exterior, cu grosimea cea mai mare (1 milion de Km) si se poate vedea doar in timpul eclipselor totale de soare avand forma unui halo de lumina alba. acest ultim strat al atmosferei solare emit radiatii electromagnetice in domeniul Roentgen, optic si radio dar si un flux de radiatii cropusculare, asa numitul vant solar.

0 Comments: