Universul si Sistemul Solar


Universul este format din aproximativ un miliard de roiuri de galaxii din cre face parte si Galaxia noastra (Calea Lactee), care reprezinta un sistem cosmic acatuit de peste 150 miliarde stele, inclusiv Soarele. inca din antichitate, cand i s-a dat denumirea , datorita formei unei mari fasii albe, in jurul caruia se concentreaza stelele, sa incercatdescifrarea misterelorlegate de origine si structura acesteia.Mult mai tarziu, dupa secolul al XVII-lea, ea a fost separata ca un sistem cosmic, incepand sa se efectueze masuratori. sistemul solar inclus in Calea Lactee este alcatuit din Soare( o stea de marime miljocie) si corpuricosmice care graviteaza in jurul lui:noua planete (dupa ultimele cercetari la N.A.S.A. si in Rusia ar mai exista si a zece chiar si a unsprezecea), 50-100mii de asteroizi , numerosimeteoriti si comete. Cele noua planete ale sistemului Solar,in ordinea cresterii fata de soare, sunt:Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn(sunt cunoscut inca din antichitate), Uranus(1781), Neptun(1846), si Pluto(1930).
Sistemul are forma unui disc, Soarele ocupand pozitia centrala, iar planetele, situate la distante diferite si satelitii acestora efectuand miscari de revolutie in jurul astrului si respectiv, al planetelor, ca urmare a legii atractiei universale a lui Isac Newton.
Planetele sunt corpuri ceresti ce apartin unei stele in jurul caruia descriu orbite, in majoritatea eleptice , nu au lumina proprie, o primesc de la steaua respectiva si au capacitatea de a o rfelecta o anumita parte din aceasta. Este si cazul planetei Terra, care pe orbita descrisa se afla in pozitii diferite fata de Soare, dar si fata de Luna, singurul satelit natural al Pamantului.
Majoritatea planetelor au invelis gazos-atmosfera- destul de asemanator cu al Terei in ceea ce priveste structura si compzitia in deosebi Marte si Jupiter. Si in afara sistemului nostru solar, conform ultimelor descoperiri ale astronomilor americani de la institutul de tehnologie din California-Pasadena, exista o planeta de tipul ''Jupiter cald'', care graviteaza in jurul unui astru similar Soarelui nostru, cu o atmosfera extrem de neospitaliera, unde pe inaltimi sa observat zapada descoperire senzationala realizata cu ajutorul telescopului spatial Hubble (din declaratile cercetatorului David Chabonneanu, 2001)

0 Comments: